5 Tips voor een reisdagboek

Reizen en vakanties zijn een ideale manier om tot rust te komen, om nieuwe indrukken op te doen of de tijd te nemen om te reflecteren.

reisdagboek

In dit artikel geven we je vijf tips om een reisdagboek bij te houden – en daarvoor hoef je echt niet naar Verweggistan af te reizen, ook op de camping in de achterhoek is voldoende te beleven en vast te leggen.

Tip 1: Gebruik je dagboek om je trip te plannen

Je hoeft een dagboek niet pas op de dag van vertrek in gebruik te nemen. De voorpret en voorbereiding kun je ook vastleggen in het dagboek. Zo kun je op de eerste pagina een bucketlist aanmaken van bestemmingen waar je graag naartoe zou willen.  Hou hierachter eventueel wat ruimte vrij voor paginanummers, om te verwijzen naar de desbetreffende reisverslagen, zodra je er geweest bent.

Ook zaken zoals een paklijst, de vluchtnummers en adressen van geboekte hotels of airbnb’s kun je al vastleggen en zo overzichtelijk bij de hand hebben.

Tip 2: Schrijf over je verwachtingen

Vaak heb je al ideeën en verwachtingen over de bestemming of de reis die je gaat maken. Gebruik 1 of 2 pagina’s om deze allemaal op te schrijven en laat de pagina’s erachter leeg. Plan tegen het einde van jouw reis een moment om deze verwachtingen nog eens door te lezen en te kijken in hoeverre de aannames klopten of dat er dingen heel anders zijn gelopen.

reisdagboek
Tip 3: Verzamel, knip en plak

Verzamel tijdens je reis bonnetjes, treinkaartjes, labels van frisdrankflesjes, droogbloemen en stop ze tussen de pagina’s. Heb je tijdens je trip of daarna tijd, dan kun je deze verwerken in mooie, kleurrijke collages.

Tip 4: Schrijf tijdens je trip

Je hoeft niet elke dag hele lappen tekst te produceren, maar schrijf elke dag een paar zinnen over wat je hebt gezien en meegemaakt of waar je aan dacht. Vind je het moeilijk om inspiratie te vinden? Wij hebben 15 vragen voor je verzameld die je kunt beantwoorden tijdens je trip. Je kunt ze bijvoorbeeld voorafgaand aan je reis bovenaan de pagina’s zetten en per dag kijken welke je beantwoordt.

1. Wat was het lekkerste wat je vandaag hebt gegeten, wat was het, hoe smaakte het, hoe zag het eruit. Waar heb je het gegeten, met wie en wie heeft het aan je geserveerd?

 

2. Waar werd je vanochtend wakker en waar slaap je vanavond?

 

3. Wat was het leukste wat je vandaag hebt meegemaakt en wat maakte het zo leuk/bijzonder?

 

4. Beschrijf iemand die je vandaag bent tegengekomen. Waarom maakte deze persoon indruk op je?

 

5. Zou je kunnen wonen op de plek waar je nu bent? Waarom wel/niet?

 

6. Heb je een souvenir gekocht en zo ja, wat is het, voor wie is het en waar kocht je het ( plak hier later een foto van het souvenir bij)

 

7. Wat rook er het lekkerst vandaag? Wat was het, waar rook het naar? Was het een nieuwe geur of heb je het al eerder geroken en zo ja waar deed het je aan denken?

 

8. Wat heb je vandaag uitgegeven? Zet alle kosten op een rijtje, hoeveel en waaraan en plak eventueel de bonnetjes er (later) bij.

 

9. Wat was je favoriete foto die je vandaag hebt genomen? Waarom vind je het zo’n geslaagde foto? Deze foto kun je er later naast plakken.

 

10. Wat had je aan vandaag? Was het de juiste keuze of ontbrak er iets? Mis je iets in je koffer of heb je alles bij je? Maak eventueel een flatlay van je outfit of een foto van jezelf in je look en plak hem er later bij.

 

11. Wie van jouw familie of vrienden zou net zo genoten hebben van deze vakantie als jij, of wie (die er nu niet bij is) zou je aanraden om hier naartoe te gaan en/of een bepaalde activiteit te doen en waarom?

 

12. Wat heb je vandaag geleerd of ontdekt?

 

13. Welke afstand heb je vandaag afgelegd? Van waar naar waar ben je gereisd en met welk vervoersmiddel was dat? Hoe heb je de reis ervaren?

 

14. Welke (wilde) dieren & planten komen er op de plek waar je nu bent voor en welke heb je al gespot?

 

15. Wanneer heb je het hardste gelachen of de meeste lol gehad en waarom?

reisdagboek
Tip 5: Kijk terug en blik vooruit

Je schrijft over je verwachtingen voorafgaand aan je trip, probeer ook achteraf een verslagje te schrijven. Een week na thuiskomst is alles ingedaald en heb je vaak toch een ander beeld dan vooraf of tijdens de vakantie zelf.

Gebruik dit moment ook direct om vooruit te kijken naar de volgende reis en zet wat ideeën of plekken op een rijtje waar je nog graag naartoe zou willen gaan.

Nieuw: King Louie Notebooks
Notebook
Notebook
Notebook
Notebook

Language

Select your country and language

Back to top