Duurzaamheid

Materialen

Om zoveel mogelijk plezier te halen uit je kleding is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Op deze pagina lees je hoe stoffen worden gemaakt, waarom we ze graag dragen en tips om ze zo lang mogelijk mooi te houden.

Wij streven ernaar om in elke collectie meer duurzame materialen te gebruiken, zoals biologisch katoen, Tencel, LENZING™ ECOVERO™ en gerecycled polyester. Ontdek hoe deze duurzame alternatieven het verschil maken.

(Biologisch) katoen

Katoen is een zacht vezel dat groeit uit de zaden van de katoenplant. De katoenvezels zijn twee tot vijf centimeter lang en worden gesponnen tot garen. Katoen is de meest gebruikte natuurlijke vezel in de textielproductie, vanwege de verschillende positieve eigenschappen en toepassingsmogelijkheden.

Biologisch katoen
Een deel van het biologisch katoen dat wij gebruiken is GOTS-gecertificeerd. Dit keurmerk is één van de betrouwbaarste voor milieuvriendelijke materialen. GOTS stelt veel milieueisen en heeft ook richtlijnen voor arbeidsomstandigheden. 

Katoen is: ademend, vochtopnemend, hittebestendig en onderhoudsvriendelijk.


Onze tips

• Laat katoen niet in de zon drogen om verkleuring te voorkomen.
• Was katoenen kleding de eerste keer dat je het wast apart, want de kleur kan afgeven.

 

Tencel

 

TENCEL™ is de merknaam van het natuurlijke kunstvezel Lyocell en de REFIBRA™ technologie.

Tencel/Lyocell is een fijne, zachte stof gemaakt van eucalyptushout. Het eucalyptushout wordt met niet-chemische stoffen bewerkt die meerdere malen opnieuw worden gebruikt. (Closed loop-proces). Deze stoffen komen niet in de natuur terecht en zijn niet giftig voor de huid. Bovendien komt het hout uit een verantwoord beheerd bos met FSC keurmerk. Tencel heeft het Europese Ecolabel gekregen, wat betekent dat het erg verantwoord gemaakt is.

Met de Refibra technologie worden reststoffen uit het productieproces opnieuw gebruikt om Lyocellvezels van te maken - zo gaan er zo weinig mogelijk grondstoffen verloren.

Tencel: is huidvriendelijk, zijdezacht en biologisch afbreekbaar. Het heeft een goede vocht- en warmteregulatie, valt soepel en kreukt nauwelijks.

Onze tips
• Pas op met het strijken van Tencel kleding. Zet de strijkbout niet op de hoogste stand zodat de stof niet verbrandt.
• Tencel kan tijdens de eerste wassing tot 3% krimpen. Bij volgende wassingen zal de stof niet verder krimpen.

 

EcoVero / Viscose

Viscose is een semi-natuurlijk vezel: het wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels, maar middels een chemisch proces verwerkt tot een draagbare stof. Viscose is dankzij het chemische proces erg geschikt om te bedrukken met kleuren en prints.

EcoVero
EcoVero (officieel LENZING™ ECOVERO™) is een duurzaam alternatief voor viscose. Het wordt gemaakt van lokale bomen waardoor de CO2-uitstoot lager is. Ook is het hout FSC gecertificeerd, wat betekent dat er genoeg bomen worden terug geplant. De chemicaliën worden hergebruikt en er is 50% minder water en energie nodig dan bij de productie van traditionele viscose.

Viscose neemt vocht op, ademt, is licht van gewicht, valt soepel en is kleurvast.


Onze tips

• Wrijf of borstel niet over de stof als deze nat is.
• Viscose heeft een waskrimp van 4-8%. Strijk na het wassen viscose kleding weer in de oorspronkelijke vorm, of draag het zodat de stof weer uitloopt.
• Droog viscose in de lucht, maar niet in de zon.
• Gebruik geen bleek om viscose schoon te maken.

(Biologische) denim

Denim, ofwel spijkerstof, is een bijzonder sterke, gekeperde katoenen stof. De katoenen garens worden tot een touw gedraaid en ondergedompeld in een indigo verfbad. Hierdoor krijgen ze hun (donker)blauwe kleur. De weeftechniek (keperbinding) die voor spijkerstof wordt gebruikt maakt het een zeer sterke stof.

Biologische denim
Deze denim van biologisch katoen is gemaakt met de D-Clear technologie. Hierbij wordt het watergebruik tijdens de productie en het verfproces enorm beperkt. In vergelijking met traditionele denim wordt bij deze nieuwe techniek 40% minder water tijdens het verfproces gebruikt en 83% minder bij de afwerking. Ook wordt er 94% minder chemicaliën gebruikt.


Denim: is zeer sterk, vormt zich naar je lichaam en slijt op een mooie, karakteristieke manier.

Onze tips
• Was denim zo min mogelijk. Hang denim buiten uit of leg het een nacht in de vriezer om bacteriën te doden en ongewenste geurtjes te laten verdwijnen.
• Was denim binnenstebuiten met knopen en ritsen gesloten.
• Hang denim niet in de volle zon om verkleuring te voorkomen.
• Was denim altijd eerst voordat je het inkort.

(Gerecycled) polyester

Polyester is een synthetisch vezel op aardoliebasis, en zet middels een chemisch proces PET polymeren om in textielvezels. PET (Polyethyleentereftalaat) wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de productie van plastic flesjes. De kwaliteit van polyester heeft ten onrechte een slechte reputatie, deze is door verbeterende technieken tegenwoordig heel goed.

Gerecycled polyester
Polyester is niet biologisch afbreekbaar, maar wel door zijn synthetische eigenschappen makkelijk te recyclen. Wij maken daarom veel gebruik van duurzaam, recycled polyester. In onze collecties vind je recycled polyester van FENC® TOPGREEN® en ACEPORA®-ECO.


Polyester is: onderhoudsvriendelijk, sterk, kleurvast, sneldrogend, licht, slijtvast en zo goed als kreukvrij.


Onze tips

• Droog polyester kleding aan de lucht en niet in de droger. Polyester kleding droogt zeer snel omdat de vezel nauwelijks water opneemt.
• Polyester strijken is meestal niet nodig. Ga je toch strijken, pas dan op dat de stof niet smelt.
• Gebruik zo min mogelijk knijpers bij het ophangen van polyester, deze kunnen afdrukken achterlaten.

Wol


Wol bestaat uit zachte, dunne haren uit de vacht van dieren, en is dus een volledig natuurlijk materiaal. In kleding wordt voornamelijk de wol van een schaap gebruikt. De reden dat wol een goede warmte-isolator is, is omdat er veel stilstaande lucht tussen de gekrulde vezels zit.

Pillen
Het pillen van wol is onvermijdelijk. Dit betekent niet dat het kledingstuk van slechte kwaliteit is. Dat het ene kledingstuk meer pilt dan het andere, ligt aan de lengte van de haren van de wol.


Wol: ademt en isoleert, is vuil- en waterafstotend, kreukvrij, zelfreinigend en zeer sterk.


Onze tips

• Was wol zo min mogelijk. Hang wollen kleding uit, of stoom deze in de badkamer om geurtjes eruit te krijgen. Als je toch wol wilt wassen, gebruik dan een klein beetje wasmiddel.
• Vermijd centrifugeren zodat de wol niet uitrekt.
• Berg wol liggend op.

Leer en suède

Leer is een natuurproduct dat afkomstig is van de huid van dieren, zoals koeien of kalveren. Voordat leer gebruikt kan worden voor kleding, wordt het gelooid. Door het looien worden de eiwitten in de huid onoplosbaar gemaakt. De huiden kunnen daardoor niet meer bederven. Na het looien wordt het leder afgewerkt. De methode van afwerking verschilt afhankelijk van de soort leder. Leer wordt gemaakt van de buitenkant van de dierenhuid, en suède van de binnenkant.


Leer ademt, is waterdicht, en gaat lang mee.
Suède ademt, is warmer dan leer, en heeft een luxe uitstraling.


Onze tips

• Impregneer je suède item altijd met een vuil- en vochtafstotende spray.
• Verwijder vuil van leer en suède met een speciale borstel.
• Leer en suède kun je niet wassen in de wasmachine. Laat je kleding reinigen door de stomerij.

Uitleg wassymbolen

 

Bij het wassen van je kleding is het belangrijk dat je de instructies opvolgt van het waslabel. Lees hieronder wat de symbolen allemaal betekenen.

Language

Select your country and language

Back to top