Duurzaamheid

Materialen

Wij streven ernaar om in elke collectie meer duurzame materialen te gebruiken, zoals biologisch katoen, Tencel, EcoVero en gerecycled polyester. Onze King Louie klassiekers zoals de Lapis en Cottonclub groepen zijn gemaakt van duurzaam materiaal. Hier lees je alles over deze materialen en hoe je ze mooi houdt.

Biologisch katoen

Het biologisch katoen dat wij gebruiken is GOTS-gecertificeerd. Dit keurmerk is één van de betrouwbaarste voor milieuvriendelijke materialen. GOTS stelt veel milieueisen en heeft ook richtlijnen voor arbeidsomstandigheden.

Katoen is een zacht vezel dat groeit uit de zaden van de katoenplant. De katoenvezels zijn twee tot vijf centimeter lang en worden gesponnen tot garen. Katoen is de meest gebruikte natuurlijke vezel in de textielproductie, vanwege de verschillende positieve eigenschappen en toepassingsmogelijkheden.
 
Positieve eigenschappen
Katoen is ademend, neemt vocht op, kan goed tegen hitte, en is makkelijk in onderhoud.
 
Onze tips
- Laat katoen niet in de zon drogen om verkleuring te voorkomen.
- Was katoenen kleding de eerste keer dat je het wast apart, want de kleur kan afgeven.

 

Tencel

Tencel is een fijne, zachte stof gemaakt van eucalyptushout. Het is koel als linnen in de zomer en warm als wol in de winter. Het eucalyptushout wordt met niet-chemische stoffen bewerkt die meerdere malen opnieuw worden gebruikt. Deze stoffen komen niet in de natuur terecht en zijn niet giftig voor de huid.

Tencel is een merknaam van het natuurlijke kunstvezel Lyocell. Net zoals bij viscose en rayon wordt Tencel gemaakt op basis van houtpulp. Het verschil ligt in het oplossen van de houtvezels. De productie van Tencel/Lyocell gebeurt via een gesloten systeem waarbij water en oplosmiddelen gerecycled worden. De chemische producten die worden gebruikt om houtpulp te verwerken tot garen komen niet in de natuur terecht en het afvalwater dat uiteindelijk wel vrijkomt is onschadelijk. Bovendien komt de oorspronkelijke grondstof, hout, uit een verantwoord beheerd bos met FSC keurmerk dat staat voor verantwoord bosbeheer. Tencel heeft het Europese Ecolabel gekregen, wat betekent dat het erg verantwoord gemaakt is.

Positieve eigenschappen
Kleding van de stof Tencel is huidvriendelijk (door zijn natuurlijkheid), heeft een zeer goede vocht- en warmteregulatie, een mooie zijde-achtige glans, valt soepel, en is volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast is het eenvoudig te wassen en krimpt en kreukt het nauwelijks.

Onze tips
- Pas op met het strijken van Tencel kleding. Zet de strijkbout niet op de hoogste stand zodat de stof niet verbrand.
- Tencel kan tijdens de eerste wassing tot 3% krimpen. Bij volgende wassingen zal de stof niet verder krimpen.

 

EcoVero

EcoVero is een duurzaam alternatief voor viscose. Het wordt gemaakt van lokale bomen waardoor de CO2-uitstoot lager is. Ook is het hout FSC gecertificeerd, wat betekent dat er genoeg bomen worden terug geplant. De chemicaliën worden hergebruikt en er is 50% minder water en energie nodig dan bij de productie van traditionele viscose.

Viscose is een semi-natuurlijk vezel: het wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels, maar middels een chemisch proces verwerkt tot een draagbare stof. De reden dat viscose een populair materiaal is, is omdat het goede eigenschappen van natuurlijke en synthetische vezels met elkaar verbindt. Zo is de stof vocht opnemend en actief ademend, maar dankzij het chemische proces ook erg geschikt om te bedrukken met verschillende kleuren en prints. Viscose is een veelzijdige vezel die kan worden verwerkt tot verschillende stoffen, zoals jersey, modal, kunstzijde en crêpe. Ook kan het gecombineerd worden met andere vezels, bijvoorbeeld om de stof elastisch te maken.

Positieve eigenschappen
Viscose neemt vocht op, ademt, is licht van gewicht, valt soepel en is kleurvast.
 
Onze tips
- Wrijf of borstel niet over de stof als deze nat is, dan kunnen de vezels beschadigen.
- Strijk na het wassen viscose kleding weer in de oorspronkelijke vorm, viscose heeft namelijk een waskrimp van 4-8%. Bij sommige kledingstukken is het voldoende om het simpelweg aan te trekken, dan loopt de stof vanzelf weer uit.
- Droog viscose in de lucht, maar niet in de zon.
- Gebruik geen bleek om viscose schoon te maken, maar normaal wasmiddel.

Biologisch denim

Deze denim van biologisch katoen is gemaakt met de D-Clear technologie. Hierbij wordt het watergebruik tijdens de productie en het verfproces enorm beperkt. In vergelijking met traditionele denim wordt bij deze nieuwe techniek 40% minder water tijdens het verfproces gebruikt en 83% minder bij de afwerking. Ook wordt er 94% minder chemicaliën gebruikt.

Denim, ofwel spijkerstof, is een bijzonder sterke, gekeperde katoenen stof. De katoenen garens worden tot een touw gedraaid en ondergedompeld in een indigo verfbad. Hierdoor krijgen ze hun (donker)blauwe kleur. De weeftechniek (keperbinding) die voor spijkerstof wordt gebruikt maakt het een zeer sterke stof. Bij een keperbinding wordt één witte draad met één of meerdere gekleurde draden verweven. Hierdoor is de stof aan de binnenkant lichter dan de buitenkant.

Positieve eigenschappen
Denim is zeer sterk, vormt zich naar je lichaam en slijt op een mooie, karakteristieke manier.
 
Onze tips
- Was denim zo min mogelijk. Hang denim buiten uit of leg het een nacht in de vriezer om bacteriën te doden en ongewenste geurtjes te laten verdwijnen.
- Was denim met knopen en ritsen gesloten om beschadigingen te voorkomen.
- Was denim binnenstebuiten.
- Hang denim niet in de volle zon om verkleuring te voorkomen.
- Was denim altijd eerst voordat je het inkort.

Gerecycled polyester

Polyester is een synthetisch vezel op aardoliebasis, en zet middels een chemisch proces PET polymeren om in textielvezels. PET (Polyethyleentereftalaat) wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de productie van plastic flesjes. Polyester is niet biologisch afbreekbaar, maar wel door zijn synthetische eigenschappen makkelijk te recyclen. Wij maken daarom veel gebruik van duurzaam, recycled polyester.

De kwaliteit van polyester heeft ten onrechte een slechte reputatie, deze is door verbeterende technieken tegenwoordig namelijk heel goed. Het is onderhoudsvriendelijk en kan makkelijk behandeld worden om kleding rekbaar, vuilafstotend of zelfs waterdicht te maken. Bovendien gaat polyester kleding lang mee, omdat de vezels erg sterk zijn.

Andere synthetische vezels op aardoliebasis zijn bijvoorbeeld nylon, acryl en polyamide.

Positeve eigenschappen
Polyester is sterk, kleurvast, sneldrogend, licht, slijtvast, en zo goed als kreukvrij.

Onze tips
- Droog polyester kleding aan de lucht en niet in de droger. Polyester kleding droogt zeer snel omdat de vezel nauwelijks water opneemt.
- Polyester strijken is meestal niet nodig. Ga je toch strijken, pas dan op dat de stof niet smelt. Polyester wordt namelijk gemaakt middels een smeltproces.
- Gebruik zo min mogelijk knijpers bij het ophangen van polyester, deze kunnen afdrukken achterlaten.
 

Wol


Wol bestaat uit zachte, dunne haren uit de vacht van dieren, en is dus een volledig natuurlijk materiaal. In kleding wordt voornamelijk de wol van een schaap gebruikt. Voordat wol wordt gesponnen, worden de wolvezels ontward (gekaard) . Tijdens het spinnen worden de vezels in elkaar gedraaid waardoor er een sterke woldraad ontstaat. De reden dat wol goed is tegen de kou, is omdat er veel stilstaande lucht tussen de gekrulde vezels zit. Omdat de lucht wordt vastgehouden, is wol een goede warmte-isolator.
 
Pillen
Het pillen van wol is onvermijdelijk. Dit betekent niet dat het kledingstuk van slechte kwaliteit is. Dat het ene kledingstuk meer pilt dan het andere, ligt aan de lengte van de haren van de wol.
 
Positieve eigenschappen
Wol ademt en isoleert, en is vuil- en waterafstotend, kreukvrij, zelfreinigend en zeer sterk.
 
Onze tips
- Was wol zo min mogelijk. Hang wollen kleding uit, of stoom deze in de badkamer om geurtjes eruit te krijgen.
ls je toch wol wilt wassen, gebruik dan een klein beetje wasmiddel.
- Vermijd centrifugeren zodat de wol niet uitrekt.
- Berg wol liggend op.

Leer en suède

Leer is een natuurproduct dat afkomstig is van de huid van dieren, zoals koeien of kalveren. Voordat leer gebruikt kan worden voor kleding, wordt het gelooid. Door het looien worden de eiwitten in de huid onoplosbaar gemaakt. De huiden kunnen daardoor niet meer bederven. Na het looien wordt het leder afgewerkt. De methode van afwerking verschilt afhankelijk van de soort leder. Leer wordt gemaakt van de buitenkant van de dierenhuid, en suède van de binnenkant.

Positieve eigenschappen
Leer ademt, is waterdicht, en gaat lang mee.
Suède ademt, is warmer dan leer, en heeft een luxe uitstraling.

Onze tips
- Impregneer je suède item altijd met een vuil- en vochtafstotende spray.
- Verwijder vuil van leer en suède met een speciale borstel.
- Leer en suède kun je niet wassen in de wasmachine. Laat je kleding reinigen door de stomerij.

Uitleg wassymbolen

Language

Select your country and language

Back to top