Soms is minder meer

Jouw eigen capsule collectie in 6 stappen

Veel mensen hebben een kast vol en toch niets om aan te trekken. Stel je voor, je doet je kast open en ziet alleen maar je lievelingskleding. Heerlijk toch?

capsule collectiecapsule collectie


Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is meer dan alleen een beperkt aantal kledingstukken; het is een zorgvuldig samengestelde collectie van veelzijdige items die je liefde voor stijl weerspiegelen en die je voor bijna elke gelegenheid kunt dragen. Het idee is om een garderobe te hebben die bestaat uit enkele essentiële stukken die je echt draagt en waar je van houdt, waardoor je dagelijkse keuzestress vermindert en je ruimte in je kast — en je leven — vrijmaakt.

Voordelen van een minimalistische garderobe:

Duurzaamheid: Door minder maar betere kwaliteitsitems te kopen, verminder je afval en steun je duurzamere productiepraktijken.
Minder stress: Het vereenvoudigen van je kledingkeuzes vermindert dagelijkse stress over wat te dragen.
Meer ruimte: Een compactere garderobe betekent meer ruimte in je kast en een nettere leefomgeving.

Stap 1: Je kast leeghalen

Beginnen met een capsule wardrobe betekent eerst een grondige kledingkast opruiming. Vind je het moeilijk om te beginnen? Focus op het einddoel, zoals een garderobe die past bij een nieuwe levensfase of de wens om minimalistischer te leven. Visualiseer je doel, hang desnoods een inspirerende quote in je kast als motivatie. Haal al je kleding uit de kast, inclusief die items in de wasmand en op zolder. Schrik niet van de hoeveelheid; dit is de eerste stap naar een meer georganiseerde garderobe. Maak je kast schoon en je bent klaar om te beginnen.Stap 2: Begin met je favoriete kledingstukken

Terwijl je vaak hoort over essentiële items zoals een tijdloze jeans of een klassieke witte blouse, start je jouw capsule wardrobe met wat jij het liefst draagt. Misschien is dat een kleurrijke jurk of een comfortabel vest. Hang de kledingstukken die jou gelukkig maken bij elkaar in de kast. Zie je hoe jouw kast al transformeert?capsule collectiecapsule collectie


Stap 3: Je dagelijks leven

De volgende stap in het creëren van een capsule wardrobe is het toevoegen van praktische items die je dagelijks leven weerspiegelen. Denk aan de kledingstukken die je het meest draagt, zoals een comfortabele joggingbroek voor de avonden of een regenpak voor je fietstochtjes naar het werk. Hoewel deze items misschien niet de meest opwindende zijn, verdienen ze zeker een plek in je capsule wardrobe. En wie zegt dat je niet naar je werk kunt in je feestjurk? Als je dat item graag draagt, vind dan manieren om het regelmatig te gebruiken.Stap 4: Maak je capsule wardrobe geschikt voor alle seizoenen

Een effectieve capsule wardrobe is flexibel en past zich aan alle weersomstandigheden aan. Overweeg welke kledingstukken essentieel zijn voor de koude maanden en welke onmisbaar zijn tijdens warmere dagen. Voeg seizoensgebonden essentials toe, zoals een warme winterjas en lichtgewicht zomerjurken. Een echte capsule garderobe stelt je in staat om met een beperkt aantal items toch het hele jaar door comfortabel en stijlvol te zijn.

Overigens kun je er ook voor kiezen om elk seizoen een nieuwe capsule collectie te maken als je dat prettig vindt!Stap 5: Ben je klaar met je micro wardrobe?

Idealiter bestaat een capsule wardrobe uit ongeveer 30 tot 40 items, maar dit aantal kan variëren afhankelijk van je persoonlijke behoeften. Als je merkt dat je meer dan 100 items hebt geselecteerd, vraag jezelf dan af of je echt toegewijd bent aan het minimaliseren van je garderobe. Overweeg om sommige items tijdelijk op te slaan, zodat je later kunt 'winkelen' in je eigen collectie. Dit helpt je om een overzichtelijke en functionele capsule garderobe te behouden.Stap 6: Opruimen

Nu je jouw capsule kleding collectie hebt samengesteld, is het tijd om afscheid te nemen van de rest. Gooi kleding nooit zomaar weg. Geef mooie stukken die je niet meer draagt door aan vrienden of verkoop ze op platforms zoals Vinted of Marktplaats. Je kunt kleding ook doneren aan lokale kringloopwinkels of goede doelen. Zelfs versleten kledingstukken verdienen een tweede kans; plaats deze in een gesloten vuilniszak in een recyclingbak.

Het creëren van een capsule wardrobe is niet alleen een manier om je kledingkast op te ruimen, maar ook een strategie om duurzamer en bewuster met mode om te gaan. Door deze stappen te volgen, kun je een micro wardrobe creëren die niet alleen ruimtebesparend is, maar ook elk aspect van je leven stijlvol ondersteunt.

 capsule collectiecapsule collectie


Kleren combineren

Wil jij graag meer uit je kast halen? Dat doe je door nieuwe combinaties te maken met de kleding die je al hebt. En dat mag best een mix van prints zijn. Streepjes op bloemen vinden wij leuk. Het contrast maakt het spannender. Bij deze: onze favoriete combineertips op een rij.Combineer het zelf

Maak een paar uur vrij, het liefst overdag in verband met het licht. Trek een kledingstuk aan en maak er minimaal 5 verschillende combinaties mee. Niemand die je ziet, dus probeer ook items bij elkaar die je normaal gesproken niet snel zou proberen. Een wintertrui over die feestjurk of een coltrui onder je zomerjurk. Maak met je mobiel een foto van de setjes die je geslaagd vindt en bewaar ze in een mapje op je telefoon. Instant outfit inspiratie als je niet weet wat je aan moet trekken.Schakel hulp in

Bovenstaand verkleedfeest kun je ook met een vriendin doen. Vaak heb je bepaalde vooroordelen over je eigen kleding of stijl. Jouw vriendin heeft die niet en misschien blijken gympen onder een rok je toch heel leuk te staan.

Het is daarnaast de moeite waard om te investeren in professioneel advies, bijvoorbeeld een kleuradvies. Zo’n analyse leert je in welke kleuren jij het best tot je recht komt. Alle kleuren binnen een kleurtype kun je onderling combineren, dus het maakt je garderobe veelzijdiger. Een goede kleurenanalyse kost zo’n 150 euro, maar je voorkomt miskopen in de toekomst.

Language

Select your country and language

Back to top