Soms is minder meer

Jouw eigen capsule collectie in 6 stappen

Veel mensen hebben een kast vol en toch niets om aan te trekken. Stel je voor, je doet je kast open en ziet alleen maar je lievelingskleding. Heerlijk toch?Stap 1: Je kast leeghalen

Meestal moet er eerst flink opgeruimd worden. Vind je opruimen lastig? Denk dan aan het doel wat je wil bereiken. Bijvoorbeeld een kledingstijl die past bij die nieuwe fase in je leven. Of misschien wil je gewoon minder bezitten. Stel je einddoel levendig voor, hang desnoods een plaatje of quote in je kledingkast.
Pak nu al je kleding bij elkaar. Ja, echt alles. Ook uit de wasmand en die dozen op zolder. Niet schrikken van de stapel, dat komt echt goed. Maak je kast schoon en je bent klaar voor de start.Stap 2: Begin met je favoriete kledingstukken

Op internet lees je  tips over welke items niet mogen ontbreken: een jeans, een witte blouse of een zwart colbert bijvoorbeeld. Maar misschien hou jij niet van spijkerstof en draag jij liever andere kleuren.

Begin dus met jouw favorieten: je lievelingsjurk en dat mooie vest. Hang de items waar jij blij van wordt bij elkaar in de kast. Dat ziet er alvast fijn uit toch?

Stap 3: Je dagelijks leven

Nu voeg je praktische kledingstukken toe. Dit zijn meestal niet de meest bijzondere items, maar je gebruikt ze wel vaak. Trek jij elke avond een joggingbroek aan? Of woon jij in dat slobbervest? Geef die items dan ook een plek in je kast. En fiets jij elke dag naar je werk? Dan is een regenpak onmisbaar.

Waarmee we trouwens niet willen zeggen dat je niet in je feestjurk naar je werk mag. Liever wel, zonde toch om een kledingstuk maar een keer per jaar te dragen? Lekker doen dus. En als jij echt elke avond in je joggingbroek woont, dan pleiten wij voor een mooi exemplaar. Mag best toch, voor iets wat je elke dag draagt?Stap 4: Geschikt voor alle seizoenen

Ga in je hoofd de seizoenen langs. Wat draag jij graag als het koud is? Of als de mussen van het dak vallen? Voeg die kledingstukken ook toe.Stap 5: Klaar?

Een capsule collectie bestaat volgens de regels uit zo’n 30 tot 40 kledingstukken. Maar als jij er meer of minder nodig hebt is dat ook prima. Mocht je nu meer dan 100 in je kast gelegd hebben: vraag je af of je dan wel echt wil minimaliseren. Je kunt er ook voor kiezen om een deel tijdelijk in dozen te bewaren. Dan shop je over een paar maanden weer uit je eigen voorraad en heb je toch een opgeruimde kast.Stap 6: Opruimen

Mooi, de rest kan weg. Gooi kleding nooit gewoon in de prullenbak, maar probeer het zo kwalitatief mogelijk een tweede leven te geven:

- Mooie items die je zelf niet meer draagt geef je door: aan een vriendin of je verkoopt het. Wist je dat je King Louie tweedehands voor een prima prijs kunt verkopen op The Next Closet en Marktplaats?
- Je kunt je kleding ook aan een goed doel doneren. Bijvoorbeeld de lokale kringloopwinkel of in een inzamelbak. Op de bak kun je zien welk doel je hiermee steunt. King Louie doneert aan Wings of Support, een privé initiatief vanuit de KLM. Het vliegend personeel helpt kinderen in ontwikkelingslanden bij het vinden van onderdak en onderwijs.
- Ook spullen die kapot of versleten zijn stop je in een gesloten vuilniszak in een inzamelbak. Dit wordt gerecycled.

Kleren combineren

Wil jij graag meer uit je kast halen? Dat doe je door nieuwe combinaties te maken met de kleding die je al hebt. En dat mag best een mix van prints zijn. Streepjes op bloemen vinden wij leuk. Het contrast maakt het spannender. Bij deze: onze favoriete combineertips op een rij.Combineer het zelf

Maak een paar uur vrij, het liefst overdag in verband met het licht. Trek een kledingstuk aan en maak er minimaal 5 verschillende combinaties mee. Niemand die je ziet, dus probeer ook items bij elkaar die je normaal gesproken niet snel zou proberen. Een wintertrui over die feestjurk of een coltrui onder je zomerjurk. Maak met je mobiel een foto van de setjes die je geslaagd vindt en bewaar ze in een mapje op je telefoon. Instant outfit inspiratie als je niet weet wat je aan moet trekken.Schakel hulp in

Bovenstaand verkleedfeest kun je ook met een vriendin doen. Vaak heb je bepaalde vooroordelen over je eigen kleding of stijl. Jouw vriendin heeft die niet en misschien blijken gympen onder een rok je toch heel leuk te staan.

Het is daarnaast de moeite waard om te investeren in professioneel advies, bijvoorbeeld een kleuradvies. Zo’n analyse leert je in welke kleuren jij het best tot je recht komt. Alle kleuren binnen een kleurtype kun je onderling combineren, dus het maakt je garderobe veelzijdiger. Een goede kleurenanalyse kost zo’n 150 euro, maar je voorkomt miskopen in de toekomst.

Language

Select your country and language

Back to top