King Louie ♥️ vintage

Een op vintage geïnspireerd verhaal

Waarom zijn wij zo gek op vintage? Wat zijn de King Louie klassiekers? En hoe scoor je de beste vintage kleding? Wij vertellen je alles in onze vintage guide!

Het begin van King Louie

Vintage kleding, wij worden er elke dag blij van. Wist jij dat het merk King Louie zelfs ontstaan is in een vintage winkel? Middelbare schoolvrienden Ann Berlips en George Cramer verkochten tweedehands kleding op de Amsterdamse Noordermarkt en in een eigen winkel: Exota in de Jordaan.

 

In 1984 is de strakke zwarte skipulli erg populair. De vraag is zo hoog, dat er niet genoeg vintage exemplaren te vinden zijn. Dus besluiten Ann en George zelf zo’n coltrui te produceren. In dezelfde stijl, maar dan van comfortabel katoen. Een goed idee: ze verkopen zo’n 40.000 exemplaren. Het was het begin van King Louie, waar we nog iedere dag vintage vertalen naar de mode van vandaag.

 

Waarom King Louie gek is op vintage

Vintage staat voor kleding die gemaakt is tussen 1920 en het midden van de jaren tachtig. Items uit die tijd zijn vaak van een hoge kwaliteit, van mooie stoffen en met bijzondere details. Wij zijn er gek op. De modewereld is helaas veranderd: mensen consumeren nu heel anders dan toen. De kledingconsumptie is sinds het jaar 2000 meer dan verdubbeld. Nederlandse consumenten kopen nu zo’n 46 kledingstukken per jaar en gooien er 40 weg. Per stuk geven ze gemiddeld 16 euro uit. In het kort: we kopen steeds meer, voor minder geld.

 

Kleding is voor veel mensen een wegwerpproduct geworden
Fast fashion heet dat. Zonde, want dat is eigenlijk voor niemand de beste oplossing. Niet voor de mensen die jouw kleding maken: zij krijgen slecht betaald en moeten steeds sneller werken. Er is ook minder budget voor de materialen: de stof van je jurk, het naaigaren, de knoopjes. Ook jij bent een verliezer, als koper van die snelgemaakte jurk. Goedkope stoffen zijn minder flatteus en zien er al gauw afgedragen uit. En tot slot de aarde, waar de berg textielafval iedere dag groeit.

 

Wat vintage zo bijzonder maakt
Vorige eeuw kochten consumenten minder, maar gaven per kledingstuk meer geld uit. Dat geeft de kleermaker meer tijd om speciale details te maken, zoals mooie plooien of een bijzondere mouwinzet. De stoffen en materialen zijn van hogere kwaliteit. Ieder vintage item is een verrassing. Een opengewerkt breisel, kleurrijke print of prachtige knoopjes, daar worden wij bij King Louie blij van. Het resultaat is kleding om te koesteren. Dat doen wij dan ook, in ons vintage archief.

 

Vintage vertalen naar de mode van vandaag
We dragen geen corsetten meer, willen een jurk waarin je kunt fietsen en hakken hoeven alleen als je het zelf leuk vindt. Daarom vertalen we de inspiratie uit ons archief naar de mode van vandaag. Met een pasvorm van nu, zelfontworpen prints en kwalitatieve stoffen. We vinden de collectie niet alleen prachtig, we hopen ook dat het je helpt om bewuster consumeren. Er zit teveel liefde in onze kleding om het na één seizoen weg te gooien. De jurk die jou laat stralen met een goede pasvorm én eerlijk geproduceerd is kan jaren mee.

 

Vintage geïnspireerde items:


Language

Select your country and language

Back to top