King Louie's icon: Rita Hayworth (1918-1987)

Van Gilda tot vrouw van Orson Welles en van danspartner van Fred Astaire: Rita Hayworth was in alles een Hollywood-icoon uit de jaren veertig -en wist zich ook altijd zo te kleden.

 

Het is misschien wel één van de meest iconische filmscènes uit de jaren veertig: Rita Hayworth die, als antwoord op de vraag 'Gilda, are you decent?' uit het niets omhoog veert en haar haar op bewonderenswaardige wijze naar achter gooit. 'Me?' zegt ze stralend, met grote ogen en de rode krullen nog nastuiterend. In die tijd vielen mannen met bosjes voor 'the love goddess', zoals ze na haar succesfilm Gilda vaak werd genoemd. Haar pin-up foto uit die tijd waarop ze in een satijnen negligé op een bed poseert sierde menig soldatenverblijf tijdens de oorlog. Hayworth was, kort gezegd, enorm hot and happening in late jaren veertig.

Margarita wordt Rita

Toch was ze meer dan pin up met een bak sex appeal. Geboren als Margarita Cansino, dochter van een danserduo groeide ze praktisch op op het podium; niet in de laatste plaats omdat haar Spaanse vader haar daartoe dwong. En zo, temidden van castagnetten en flamencojurken, werd ze ontdekt door de Columbia filmstudio's, die haar zuidelijke roots al snel lieten wegpoetsen en haar een meer Amerikaanse look meegaven. Geen donkere haren, maar rode krullen. En geen Margarita, maar Rita. Ook nam ze haar moeders achternaam aan en besloot ze zich, naar de wens van Columbia, altijd glamoureus te kleden. En zo was Hollywoodster Rita Hayworth geboren. 'Katherine Hepburn, Ginger Rogers en Margaret Sullavan zie je regelmatig in tuinbroeken en polo's fronsen naar de cameramannen, als echte bullebakken. Zo niet Rita.' schreef een fan-magazine in die tijd over Hayworth. 'Ze geeft hen waar naar hun geld.'

Pluimen en pailletten

Toegegeven: er zijn weinig foto's van Hayworth waar ze niet stijlvol opstaat. Op huis-tuin-en-keuken kiekjes met haar tweede man Orson Welles poseert ze in hoge wijde broek met opgerolde pijpen, gecombineerd met een vichy ruit blouse. Op andere foto's staat ze in zwierige cirkelrokken en vrouwelijke bloemenjurken. Wollen tops op hoge tailles, polkadots, bloemenprints; de haren immer in de fameuze forties golven, de lippen gestift.

Toch wordt ze vooral als Gilda herinnerd, in pluimen, pailletten, prachtige strapless avondjurken en lange handschoenen die ze in de film -binnen de keurige marges van de jaren veertig- uiterst sensueel al zingend uittrekt. De Britse krant 'The Independent' verkoos in 2009 die bewuste 'striptease' scene als één van de tien beste fashion filmmomenten.

Hollywood-koppel

Vooral uit haar tijd met Orson Welles bestaan veel foto's. Zo is er één van het koppel wandelend over een pier bij het strand van Miami. De benen gebruind, ze lachen -zelfs de knorrige Welles ziet er losjes en opgewekt uit op teenslippers en met Bretons streepjesshirt. Maar het oog van de kijker wil direct naar Hayworth, in haar gebloemde hot pants met bijpassende top. Haar haar is in een vluchtige strandknot gedraaid, de lippen uiteraard weer gestift -waarmee ze verraadt dat ze niet zomaar een flanerend stelletje op het strand zijn. Hier struint een Hollywood-koppel.

Perikelen

Het publiek moet gesmuld hebben van dit soort onbekommerde plaatjes. Juist omdat iedereen wist dat Hayworths leven allesbehalve onbekommerd was. Ze trouwde met mannen die haar vader hadden kunnen zijn, scheidde, ontmoette een heuse prins, trouwde weer, vocht de voogdij van haar dochters aan en eindigde berooid. Haar publiek volgde de perikelen op de voet. Niet zozeer ter vermaak, maar vooral omdat mensen haar een beter leven gunden. Liever zagen ze haar altijd over die pier flaneren. Of tap-dansend op het filmdoek, met Fred Astaire. 'Alles wat ik wilde was wat iedereen wil, weet je. Geliefd zijn' zei ze hierover. Dat is uiteindelijk gelukt -misschien niet door alle mannen in haar leven, maar wel volop door haar publiek.

King Louie's Asha:

'Het verzorgde en het luxe gevoel van Rita Hayworth is iets wat ons inspireert. Dat zie je goed in de palazzo broek: die droeg zij graag en dat elegante silhouet zie je in onze huidige collectie weer terug.'

 

In de stijl van Rita Hayworth:

Language

Select your country and language

Back to top