King Louie's Icon: Louise Brooks (1906-1985)

Denk je aan de jaren twintig, dan zie je hoogstwaarschijnlijk, bewust of onbewust, Louise Brooks voor je. Want hoewel de actrice maar kort actief was op het witte doek, heeft ze wel een onvergetelijke indruk gemaakt.

 

Louise was namelijk het prototype flapper girl. De piek van haar succes was in de roaring twenties: de Eerste Wereldoorlog was voorbij, er waaide een frisse wind door cultuur, politiek en vastgeroeste rollenpatronen -en dat uitte zich in de kledingstijl van zowel mannen als vrouwen. Louise was hier het toonbeeld van. Meest in het oog springend was haar ravenzwarte korte bob, die al snel symbool stond voor de jonge moderne vrouw die geen zin had om uren aan haar kapsel te besteden. Onder die strakke pony twee indringende ogen, stevig aangezet met kohl; de blik vaak sensueel, soms verveeld, maar meestal mysterieus.

Provoceren

Haar meest bekende rol is die van mannenverslindster Lulu in de stomme film Pandora's Box. In die film werd een vrije seksuele moraal gepromoot; zelfs in de vernieuwende jaren twintig best nog een beetje slikken, maar op het lijf geschreven van Brooks. Ze was namelijk niet vies van een beetje provocatie, nam geen blad voor de mond, poseerde sans gene naakt voor fotograferen en deed opzettelijk mysterieus over haar eigen geaardheid.

Zijde, bont en parels

Dat provocerende droeg ze op meerdere manieren uit. Zo hulde ze zich graag in dramatische outfits met zware bontjassen, veel fluweel, prachtige zijden avondjurken en hoedjes die haar look mogelijk nog mysterieuzer maakte. 'Goedgeklede vrouwen kunnen, zelfs als hun portemonnees pijnlijk leeg zijn, de wereld veroveren' zei ze zelf hierover. In die tijd maakten vrouwen zich los van oude gewoontes. Het corset werd aan de wilgen gehangen, armen, hals en kuiten mochten eindelijk bloot. Uiteraard deed ook Louise hier graag aan mee. De tailles van haar jurken en rokken waren vrij en hingen laag en losjes op de heup, de decolletés vielen diep en versierde ze met een verleidelijke lange streng parels.

Rebel

Hoewel veel vrouwen de haren kort knipten en het vrijzinnige van Louise omhelsden, was lang niet iedereen blij met de eigenzinnigheid van de actrice. Zo verliet ze de VS om in Europa films te maken nadat haar filmstudio's opslag weigerden. Mede hierdoor werd ze door gefrustreerde filmmakers op een zwarte lijst geplaatst. Het gaf haar de reputatie van een Hollywoodrebel, waardoor het voor haar steeds moeilijker om filmrollen te vinden. Dit kwam ook omdat ze zelf geen zin had om door het stof te gaan; filmbazen die eisten dat ze met hen het bed moest delen om een rol te bemachtigen, wees ze resoluut af. Uiteindelijk zei ze Hollywood definitief vaarwel en kwam, via een omweg als winkelbediende, uit bij het schrijversvak. En zo begon ze aan haar tweede carrière, maar dan als schrijfster. Ze werd filmcriticus en publiceerde essays in magazines. Haar autobiografische bundel 'Lulu in Hollywood' kwam in 1982 uit; drie jaar later overleed ze, 78 jaar oud.

King Louie's Gael, ontwerper:

'Louise Brooks was een vrijgevochten vrouw. Ze introduceerde een radicaal ander vrouwbeeld: korsetten droeg ze niet en ze was eigenzinnig en authentiek -twee eigenschappen die perfect aansluiten bij onze King Louie waardes. Weliswaar komt de flapperlook niet één op één terug in onze collecties, maar wel datzelfde gevoel en de typische silhouetten. Denk bijvoorbeeld aan het paillettenjurkje dat we twee geleden in de wintercollectie hadden.'

 

In de stijl van Louise Brooks:

  1. Lisa Culotte Trinity Check
    Lisa Culotte Trinity Check
    Normale prijs € 89,95 As low as € 53,97 Je bespaart € 35,98

Language

Select your country and language

Back to top