King Louie's icon: Katharine Hepburn (1907-2003)

Wars van etiquetten en rokken én een enorme werklust: Katharine Hepburn maakte van haar levenshouding haar kledingstijl.

 

1973, Katharine Hepburn wordt voor tv geïnterviewd door de bekende Amerikaanse talkshowhost Dick Cavett. Een unicum: de dan 66-jarige actrice heeft haar hele leven al weinig op met de pers. Voordat het gesprek officieel begint, schuift ze met de stoelen, bekritiseert ze de kleur het tapijt en vraagt ze om een lager salontafeltje. 'Wil je soms straks ruimte maken om te dansen?' grapt de interviewer. Hepburn lacht niet mee. Resoluut: 'No, I want to put my feet on it'.

 

En zo zit ze even later, de knie opgetrokken, de voet -in open schoen- op tafel. Een kleine anekdote, maar heel typerend voor de eigenzinnige Hepburn. Die eigenzinnigheid kwam overal in terug: in haar loopbaan, haar privéleven en haar stijl. Een stijl die ze zich al op jonge leeftijd eigen maakte en haar hele leven met verve bleef uitdragen.

Eigenzinnig

There was nothing small about her ego' vertelt haar broer Robert in een documentaire over de actrice. Hij zegt het lachend en liefdevol: in de jaren dertig was het immers niet gebruikelijk dat een vrouw zich zo presenteerde. Zo liep ze het liefst in een broek, sprak ze uit dat ze geen kinderwens had en eiste ze voor haar eerste filmrol een weektarief van $1500 -een best riant bedrag voor een nog vrij onbekende 25-jarige actrice. En: ze kreeg nog haar zin ook.

 

Vechtlust

Dit succes betekende overigens niet dat ze vervolgens overal zomaar binnenkwam. Sterker nog: haar sterke karakter werkte eerder tegen haar. Want Katharine was anders: onafhankelijk, excentriek, vasthoudend, stoer. Regelmatig werd ze ontslagen omdat anderen haar onmogelijk vonden. Toch bleef ze vechten voor haar rollen. Ze moest en zou actrice worden, of beter nog: een ster. Daarom kocht ze, met hulp van een rijke minnaar, de filmrechten van een geslaagd toneelstuk om daar vervolgens zelf een hoofdrol in te spelen. Overigens was ze verder weinig afhankelijk van mannen. Ze trouwde jong, scheidde zes jaar later, trouwde niet meer, maar had wel 26 jaar lang een affaire met de getrouwde acteur Spencer Tracy.

 

Stijlicoon

Pas in de jaren vijftig en zestig begon haar carrière te pieken; ze speelde rollen met sterke karakters en dankzij de tijdsgeest werd ze minder gezien als die 'vervelende opstandige vrouw' en meer als een symbool van vrouwenemancipatie. Daarbij werd ze ook meer en meer een stijlicoon. De wijde broeken met hoge taille, truien met V-hals, de mannenoverhemden met opstaande kraag gecombineerd met turtle necks: het werd haar tijdloze uniform -vaak gecombineerd met een knalrode lipstick. Het was een perfecte balans tussen kordaat en vrouwelijk, stijlvol en praktisch, preppy en casual. Op foto's is ze nooit bang om wijdbeens of schaterend te poseren -wat in die tijd voor vrouwen niet echt een gangbare pose was. 'Eén van de meest waardevolle dingen die mijn ouders mij hebben gegeven, is leven zonder angst' vertelt ze in één van de weinige interviews. Misschien was het die houding die ervoor zorgde dat ze maar liefst zestig jaar als actrice heeft gewerkt, en zodoende in meer dan vijftig films te zien is. Zeker is dat ze het met veel lol heeft gedaan en altijd op haar eigen manier. Want, om met haar eigen woorden te eindigen: 'If you obey all the rules you miss all the fun.'

 

King Louie's Asha, ontwerper:'

Een klassieke schoonheid is Katharine Hepburn.  Stijlvol ook: zij droeg de kleding, niet andersom. Ze droeg graag blouses en broeken, maar nooit tuttig. Altijd smaakvol, vrouwelijk en stoer tegelijk. We hebben altijd een aantal items in de collectie die gecombineerd precies dat weten te bereiken.'

 

In de stijl van Katharine Hepburn:

Language

Select your country and language

Back to top