King Louie Masterclass

Hoe creëer je een capsule collectie?

Wij zijn gek op vintage en bijzondere items. Hoewel een kast vol pronkstukken heerlijk kan voelen, verlies je soms het overzicht. Herken je dat, een overvolle kledingkast en toch niets om aan te trekken? Raar, maar waar: minder kleding kan de oplossing zijn. Een capsule wardrobe heet dat.

Wat is een capsule wardrobe?


Dit begrip ontstond in de seventies. De Britse Susie Faux bedacht een selectie van essentiële items die je ieder seizoen weer opnieuw kunt dragen en combineren. Na jaren waarin fast fashion en overconsumptie in waren, willen steeds meer consumenten nu graag zo’n minimalistische kast. Vaak vanuit de wens om duurzamer te leven of om meer rust te ervaren op het gebied van kleding. Inmiddels staat het begrip capsule wardrobe voor een persoonlijke selectie van zo’n 30 tot 35 items, die onderling te combineren zijn en waar je meerdere jaren mee vooruit kunt.

Hoe maak je zo’n capsule wardrobe?


1. Het begint met je mindset
Doe je ogen dicht en stel je voor hoe dat eruit ziet: een opgeruimde, overzichtelijke kast met alleen maar favorieten. Misschien vind jij het belangrijk dat je duurzamer met kleding omgaat. Of ga je in een tiny house wonen en wil je gewoon minder spullen. Ontdek wat jouw doel is, dat helpt je om straks goed te selecteren.

2.  Waar moet jouw capsule wardrobe aan voldoen?

Een zwarte blazer, witte blouse en een jeans – dit zijn de items die vaak als onmisbaar worden genoemd. Maar wat als jij nooit spijkerbroeken draagt? Daarom bestaat er helaas geen standaardlijst die voor iedereen werkt. Ben jij gek op jurkjes, maar fiets je veel? Dan werken jurkjes met stretch waarschijnlijk beter voor jou, dan strakke kokerrokken. Onderzoek welke kleding jij graag draagt en hoe dat komt. En ook: wat blijft er in de kast liggen? Dat hoef je dus niet meer te kopen.

3. Ontdek je eigen stijl

We kijken vaak teveel naar anderen als we nieuwe kleding kopen. Die ene jumpsuit kan prachtig zijn, maar soms is het gewoon niet jouw jumpsuit. Maak een moodboard of verzamel inspiratie op Pinterest. Een goede checkvraag is: vond je dit 5 jaar geleden ook al mooi? Natuurlijk verfijn je je stijl over de jaren, maar een eigen stijl wisselt niet ieder seizoen.

4. Mix & match

Oefen met het combineren van je kleding. Neem een middag vrij en trek alles uit de kast. Probeer per kledingstuk minimaal 5 verschillende outfits te bedenken. Voorkom losse items in je kast, die je nergens mee kunt combineren. Het kiezen van een kleurenpalet kan helpen: 4 tot 7 kleuren werkt vaak goed. Spannend? Laat dan een kleurenanalyse doen. Extra voordeel is dat alle kleuren binnen een kleurtype ook onderling te combineren zijn. Kan niet mis gaan dus.

5. Opruimen maar!
 
Na al dit denkwerk kun je eindelijk jouw persoonlijke capsule wardrobe samenstellen. Begin met je 5 favoriete items. Bekijk dan praktisch welke kledingstukken je nog mist om verschillende combinaties te kunnen maken. Goede basics en vestjes zijn vaak verbindende items, waarmee je outfits geschikt maakt voor ieder seizoen. Kies voor maximaal 35 items. Als je daar overheen gaat, verlies je het overzicht van een capsule wardrobe. Je hoeft de rest natuurlijk niet meteen definitief weg te doen: berg het op uit het zicht. En geniet van je capsule wardrobe!

We doen het even voor

Dit is een voorbeeld van zo'n capsule wardrobe, samengesteld met King Louie items uit de huidige wintercollectie. Het kleurenpalet bestaat uit warme kleuren: geschikt voor herfst- en wintertypes. Dat maakt dat alle items onderling te combineren zijn. Het jack en de broek in dezelfde bloemenprint kun je als pak dragen, maar ook los werkt het goed. Hetzelfde geldt voor de rok en top met de rood en oranje bloemenprint: samen lijkt het een jurk, apart dragen kan ook.

 

Items uit deze capsule collectie:

 1. Patty Blouse Pavilion
  Patty Blouse Pavilion
  Normale prijs € 69,95 As low as € 41,97 Je bespaart € 27,98
 2. Daisy Blazer Brioche
  Daisy Blazer Brioche
  Normale prijs € 119,95 As low as € 59,98 Je bespaart € 59,97
 3. Amelie Coat Gato
  Amelie Coat Gato
  Normale prijs € 179,95 As low as € 89,98 Je bespaart € 89,97
 4. Erin Blouse Nocturne
  Erin Blouse Nocturne
  Normale prijs € 89,95 As low as € 53,97 Je bespaart € 35,98
 5. Luz Cropped Pants Brioche
  Luz Cropped Pants Brioche
  Normale prijs € 99,95 As low as € 49,98 Je bespaart € 49,97
 6. Luz Pintuck Pants Bloomsbury
  Luz Pintuck Pants Bloomsbury
  Normale prijs € 89,95 As low as € 44,98 Je bespaart € 44,97
 7. Emma Midi Dress Pablo
  Emma Midi Dress Pablo
  Normale prijs € 119,95 As low as € 71,97 Je bespaart € 47,98
 8. Carina Dress Malibu
  Carina Dress Malibu
  Normale prijs € 119,95 As low as € 71,97 Je bespaart € 47,98

Meer leren over de capsule wardrobe?

Op donderdag 25 maart gaf Laura de Jong een King Louie Masterclass over de Capsule Wardrobe, die je kunt bekijken via ons Instagram acccount. Zij heeft sinds 2015 een capsule wardrobe en deelt haar tips en beantwoordt vragen van de kijker. Geen zorgen als je er niet live bij kon zijn, de Masterclass is terug te kijken via ons Instagramaccount.

 

Language

Select your country and language

Back to top