Zo koop je duurzaam - 6 tips

Door bewuster met je kleding om te gaan, weet je steeds beter wat je wil. En dat is mooi, want alleen kopen wat je nodig hebt is het allerduurzaamst. Er zijn nog meer dingen waar je op kunt letten. Ontdek 6 tips voor duurzaam shoppen.

1. Check: door wie wordt de kleding gemaakt?

Bij duurzaamheid denk je al snel aan bijvoorbeeld biologisch katoen, maar ook de arbeidskant is erg belangrijk. King Louie is daarom lid van de Fair Wear Foundation (FWF). De organisatie verbetert arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. FWF zet zich o.a. in voor geen kinderarbeid, het verdienen van een leefbaar loon en een veilige en gezonde werkomgeving.

Jaarlijks doet FWF onafhankelijke controles – een audit heet dat. Ze controleren dan de huidige arbeidsomstandigheden en geven suggesties voor verbeteringen. Inmiddels is 89% van onze fabrikanten geaudit. De FWF rapporten over King Louie kun je op onze website lezen. Het grootste deel van onze collectie wordt in Turkije gemaakt. De eigenaresse van de fabriek, Mrs. Nur Ger, zet zich sterk in voor gelijke vrouwenrechten. We werken al 20 jaar met haar samen. Daarnaast bezoeken we ieder seizoen al onze leveranciers.

2. Is de kleding gemaakt van duurzame materialen?

Er komen steeds meer mooie duurzame stoffen op de markt. Wij kijken ieder seizoen welke stoffen we daarvan kunnen gebruiken. Op dit moment bestaat 70% van onze collectie uit duurzame stoffen:

- Biologisch katoen het biologisch katoen wat we gebruiken is GOTS-gecertificeerd. Dit keurmerk is één van de betrouwbaarste voor milieuvriendelijke materialen. GOTS stelt veel milieueisen, maar heeft ook richtlijnen voor arbeidsomstandigheden.

- Tencel –gemaakt van eucalyptushout. Tencel is een fijne stof: het is superzacht, neemt 150% meer vocht op dan katoen, het is koel als linnen in de zomer en warm als wol in de winter. Ze bewerken het eucalyptushout met niet-chemische stoffen. Dit proces is veilig en gesloten: het komt niet in de natuur terecht en is niet giftig voor de huid. En de chemicaliën worden keer op keer opnieuw gebruikt om weer nieuwe Tencel te maken.

- Gerecycled polyester in 2016 gebruikten we voor het eerst gerecycled polyester, gemaakt van oude frisdrankflessen. Deze stof is sterk en gaat lang mee.

- Ecovero is een duurzaam alternatief voor viscose. Ze maken dit van lokale bomen, daardoor is de CO2-uitstoot lager. Ook is het hout FSC gecertificeerd, wat betekent ze goed voor de bossen zorgen en er genoeg bomen worden teruggeplant. De chemicaliën worden hergebruikt en er is de helft minder water en energie nodig dan bij traditionele viscose.

3. Investeer in items die je echt mooi vindt

Die ene jurk die al weken door je hoofd danst? Doen, ook al is de prijs net wat boven je budget. Kwaliteit boven kwantiteit. Kleding die je zo bewust koopt zijn vaak de beste aankopen. Iedere keer als je ze draagt word je blij. Het werkt ook andersom: iets leuks gezien? Denk er even over na. Na 24 uur nog steeds verliefd? Dan is het een goed kledingstuk voor jou.

4. Kijk naar de price per wear

Ja, een winterjas van 180 euro is een investering. Maar als je ‘m 3 winters lang iedere dag draagt, is zo’n jas per keer dragen niet zo duur. Terwijl je een feestjurk 80 euro misschien maar 1 keer draagt met Kerst of een bruiloft. 80 euro per draagbeurt. Dat is pas duur toch?

5. Kies voor veel combinatiemogelijkheden

Koop alleen items waar je minimaal 5 nieuwe combinaties mee kunt maken. Als die nieuwe jurk ook om nieuwe schoenen, sieraden én een jas vraagt, bedenk dan of het item wel bij jouw stijl past.

6. Pas op met de sale

Dat klinkt misschien vreemd. Want een mooie jurk voor de helft van de prijs, dat is toch fijn? En het is ook leuk als je iets scoort van jouw favoriete merk. Maar bedenk wel: laat je je leiden door de prijs of vind je het kledingstuk ook echt fantastisch? Een vest van 25 euro dat je nooit draagt is zonde van je geld, al was het een koopje.Language

Select your country and language

Back to top